Gyógynövények

Acerola

Az Acerola (Malpighia emarginata) a C-vitamin jelentős forrása természetes aszkorbinsav formájában, amely 100 gramm ehető gyümölcsnél 1000–4500 milligrammot tartalmaz. A C-vitamin nélkülözhetetlen tápanyag, szerepet játszik az immunrendszer egészségében. Fontos továbbá a csont, a bőr és az erek szerkezeti alkotóelemét tartalmazó kollagén, valamint a hangulatszabályozásban részt vevő agyi vegyi anyagok szintézisében is. A C-vitamin-tartalom a kevésbé érett gyümölcsökben a legmagasabb, és betakarítás után a C-vitamin százaléka a növény fagyasztásával megőrizhető.

A-vitaminban gazdag

Az A-vitamin az acerolában található másik fontos tápanyag, amely akár egy köteg teljes méretű sárgarépa A vitamin tartalmát, vagyis körülbelül 3400–12 500 nemzetközi egységet eredményez 100 gramm gyümölcsönként. Az A-vitamin szerepet játszik a szemek egészségében, a normális növekedésben és a folyamatos fejlődésben, a vörösvértest-termelésben, és védi az immunrendszert.

Gazdag mikrotápanyagokban

A gyümölcsben kisebb mértékben talált további mikroelemek között számos B-vitamin, kalcium, vas, kálium és magnézium található. Mindegyik szükséges normál étrendben. Fehérje, rost és zsírsavak, az étrend fontos makrotápanyagai, szintén megtalálhatók a gyümölcsben.

Egyéb nevei

Az Acerola más néven is ismert: barbadosi meggy, nyugat-indiai meggy és Cereza. A Yucatan-ból származik, és széles körben elterjedt az Egyesült Államok forróbb déli éghajlatán, például Floridában és Texasban, valamint Dél-Amerika középső és északi részén. A növényt a Karib-tenger egész területén és szubtrópusi régióiban is termesztik. Jelenleg Brazília a növény legnagyobb termelője.

Az Acerola növény leírása

Az Acerola egy kis fa vagy bokros cserje, amely a legjobban trópusi éghajlaton nő, és sekély gyökérrendszere miatt gyenge a hidegtűrő képessége. Levelei fényes, buja zöld színűek, amelyek világos és sötét árnyalatok között változnak, és a virágos része öt apró, rózsaszíntől fehér sziromig virágzik. A növény tényleges gyümölcse, amelyet az étrend-kiegészítők gyártására használnak, egy élénkpiros vagy sárga-narancssárga, cseresznye méretű termés, amely kis magokat tartalmaz. A gyümölcs pépe finom édes aromát és ízt kínál, de savas.

Amint a gyümölcs betakarításra került a növényből, gyorsan fel kell használni, mert gyorsan romlik. Három-öt napon belül a leszedett gyümölcs megerjed és íztelenné válik, penészes lesz és elveszíti egészséges tulajdonságait.

Az acerola hatásai

Történelmileg a gyümölcs természetes formáját betakarították, és számos betegség kezelésére használták, beleértve hasmenést vagy a belek gyulladását. Azonban népszerű a nátha tüneteinek enyhítésére szolgáló alternatív kiegészítőként, elsősorban magas C-vitamin-tartalma miatt. A táplálékkiegészítőket az atlétikai állóképesség energiájának fokozásaként is emlegetik, a depresszió tüneteinek minimalizálására, valamint az íny és a fog fertőzésének enyhítésére szolgáló eszközként.

Az Acerola-kiegészítők por kivonatban kaphatók, amelyek vízbe, gyümölcs- vagy zöldséglébe keverhetők. Léteznek helyi krémkészítmények is a bőr közvetlen alkalmazásához, a rugalmasság és a kollagéntermelés fokozása érdekében, vagy gombaellenes szerként. Az acerola-kiegészítőkre nincs szokásos adagolás, mivel az adagolás több változótól függ, beleértve az életkort, a jelenlegi egészségi állapotot és a már meglévő állapotokat. A szokásos adagolás egy teáskanál vagy 3,6 gramm por, amelyet 2,5 dl italhoz keverve hetente háromszor-ötször kell bevenni. Néhány gyártó az acerolát kapszula formájában is forgalmazza C-vitaminként. A megfelelő utasítások érdekében ellenőrizze a csomagolás címkéjét.

Klinikai bizonyítékok

Klinikai bizonyítékok arra utalnak, hogy az acerola magas antioxidáns tulajdonságai, amelyek az A és C vitaminokból származnak, jelentős elemként szolgálhatnak az egészséges étrendben, amint ezt számos publikált kutatás is bizonyítja. Kutatások folynak pontos előnyeinek és lehetséges hosszú távú káros hatásainak meghatározására.

Biztonság, mellékhatások és kölcsönhatások

Az Acerola általában biztonságosnak tekinthető, ha a kiegészítőket az utasításoknak megfelelően használják. Az acerola azonban kölcsönhatásba lép a vérhígítókkal és a hormon gyógyszerekkel. Az Acerola hányinger, görcsök és hasmenés mellékhatásait is okozhatja, különösen a magas C-vitamin-tartalom miatt, amelyről ismert, hogy hasmenést okoz nagy adagokban. A köszvényes vagy vesekőben szenvedő egyéneknek a C-vitamin tartalma miatt komplikációi lehetnek az acerola szedésével. Nem ismert, hogy az acerola használata terhesség vagy szoptatás alatt káros mellékhatásokat okoz-e. A biztonság érdekében az acerola-kiegészítők szedése előtt forduljon orvoshoz.

Acerola bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva